top of page

Anledningen till att korrosion sker kan brytas ned till 3 saker

  • Metall

  • Syre

  • Vatten

Metall kan vara alltifrån järn till kopparrör, syret får vi om ett system inte är hermetiskt slutet (gastätt) eller när vi fyller på ett slutet system med syremättat vatten.

Vattnet i sig kan ha ett antal ämnen i sig som gör det särskilt korrosivt i samband med dessa 3 punkter, för att få bukt på ett sådant vatten behövs ett vattenprov. I denna text tar vi upp korrosion som sker med förutsättningen att vattnet håller en livsmedelklassad kvalité (kallvatten från kommunen).

I äldre system med öppna kärl på vinden så stod kärlet konstant i kontakt med luften som mättade vattnet med syre, men, eftersom vi hade så hög temperatur i systemet så fick man en termisk avgasning, det innebär att syret inte löser sig i vattnet utan rör sig fritt och stiger. Det steg i sin tur upp till kopplingen som anslöt värmesystemet till det öppna kärlet (bottenanslutningen) och reagerade med metallen där.

Idag arbetar rörmokare med högflödessystem med låg temperatur 55/45 i slutna system. Det innebär en cirkulationspump som jobbar med 40-80kPa samt en temperatur om 55 grader vid DUT (Dimensionerande utomhustemperatur) tex -18 grader i Stockholm.

Vi oroar oss generellt inte över korrosionen i tappvatten då all utrustning som installeras där är avzinkningshärdat (släpper inte ut zink) samt att vi använder material såsom pex och koppar som inte reagerar lika starkt, men koppar kan minsann korrodera den med och det kan ni läsa om i Kopparkorrosion

I våra värmesystem idag så rör sig syret runt i vattnet tills det luftas ur eller korroderar med ett material, då tänker du kanske "vad bra, nu har syret korroderat färdigt och mitt system är ju slutet så nu behöver jag inte oroa mig mer". 

Problemet är att våra värmesystem inte är hermetiskt slutna, det läcker in syre från pex slangar, otäta kopplingar, armerade flexslangar, expansionskärl osv. När ni läser "diffusionstätt" på en pex slang så stämmer inte detta, de läcker in syre, därför brukar vi kalla dem "diffusionströga".

Ett bekymmer är att pex och koppar är ju ädlare än tex järn, vad händer då? Syret väljer då att reagera med det minst ädla materialet, järn. Eller om ni har rostfritt/koppar ihopkopplat så reagerar syret på koppar.

Se till att er beredare är i rostfritt stål eller i koppar om det är väldigt lite diffusion av syre i systemet (varierar också beroende på ert vatten i kommunen) eller sätt in en anod som kan reagera med syret istället. Om ni sätter in en anod är det av yttersta vikt att ni har koll på att den inte förbrukas helt för då kan ämnen släppas ut som korroderar med rören.

Korrosion sker också när olika tillsatser släpps in i systemet i fel mängder såsom olika glykoler och alkoholer. 

bottom of page